Anul acesta, Premiul Nobel pentru Literatură a fost câștigat de Kazuo Ishiguro, autorul romanului „Rămășițele zilei” (îl găsești și aici).
Întâmplător sau nu, tocmai îmi comandasem un exemplar al romanului, gândindu-mă că am apreciat foarte mult filmul, cu Emma Thompson și Anthony Hopkins în rolurile principale, dar nu citisem cartea, cu care trebuia, poate, să încep…
- Kazuo Ishiguro este scriitor de origine japoneză, s-a născut la Nagasaki, în 1954, unde a trăit până la vârsta de cinci ani. Tatăl primea atunci un post de oceanograf în cadrul Institutului Național de Oceanografie britanic, fiind însoțit de familie și rămânând în Marea Britanie. Ishiguro urma să revadă Japonia abia în 1989, la vârsta de 35 de ani…
- Devenit autor de cărți apreciate în întreaga lume, Ishiguro scrie exclusiv în engleză, fiind tradus în japoneză, ca în alte limbi. Puțin familiar japonezilor (oricum mult mai puțin decât Haruki Murakami), probabil că își va recăpăta locul de onoare în rândul scriitorilor de origine niponă, datorită titlului de talie mondială din acest an. Prin recunoașterea romanelor lui – cu „mare putere emoțională”, care „au dezvăluit abisul din spatele senzației noastre iluzorii de conectare cu lumea”, Kazuo Ishiguro se dovedește a fi, în fond, un scriitor cu filon japonez.
- Ishiguro a ajuns să fie cunoscut publicului larg în 1989, cu „Rămășițele zilei”, care a câștigat Booker Prize și cu care a intrat în seria cărți bune, pe raftul multor devoratori de literatură. Acest titlu s-a bucurat și de o ecranizare excelentă – poate mulți au făcut cunoștință cu romanul datorită filmului.
- Ishiguro s-a implicat în diverse campanii de asistență socială – una dintre acestea prilejuind întânirea cu soția lui, Lorna McDougall, asistent social. Se spune că această experiență este reflectată în unele din romanele sale .
„Să nu mă părăsești”, carte ea nominalizată la Booker Prize, este pe lista mea de lecturii viitoare. Mi-ar plăcea, acum, după ani, să pot compara stilul lui Kazuo Ishiguro cu cel al lui Yasunari Kawabata, Haruki Murakami sau Natsume Soseki. Ce i-ar reuni, ce îi deosebește. Pot fi aici unele aspecte culturale care merită toată atenția.
Alături de ei, și acum și autorul consacrat internațional, Kazuo Ishiguro – laureat al Premiului Nobel pentru literatură 2017 va fi pe lista mea de lectură cu cel puțin încă un titlu în plus față de „Rămășițele zilei”. Și cred că nu doar pe lista mea.
Dintre romanele lui Kazuo Ishiguro traduse în limba română:
Nocturne. Cinci povesti despre muzica si amurg
Imagine preluată de pe Stabroeknews.com
Frumos articol, multumim pentru informatii 🙂
Nu stiam despre el. Ne-ai dat ceva informatii utile.
Am auzit de el, dar nu am citit nicio carte. Cred că îmi voi comanda una!
Am inceput doua carti de ale lui, dar n-am mai apucat sa le termin!
Am citit si eu Sa nu ma parasesti de Kazuo Ishiguro, mi-a placut, super carte. Este singura carte pe care am citit-o de acest scriitor, insa vreau sa iau si Ramasitele zilei.
Am auzit ca a luat premiul Nobel dar nu am citit nimic scris de el. Nu e timpul pierdut 🙂 Mai ales ca acum stiu si ce a scris plus amanunte despre viata lui 😉
Nu stiam ca a castigat premiul Nobel dar am vazut filmul Ramasitele zilei si mi-a placut foarte mult.
Si eu tot de la film am pornit, Mihaela… Mi-a placut mult, mi-am spus ca merita sa iau si cartea.
Spre rusinea mea nu am auzit nici de carte, nici de autor. Si nu am vazut nici filmul. Am retinut acest titlu si voi incerca sa o achizitionez in curand
Nu am auzit de acest autor japonez pana in acest moment.
Cred ca asta e unul din visurile oricarui autor de carti si mie mi ar place sa castig premiul Nobel, bine… asta dupa ce scriu o carte.
Nu stiam nimic despre Kazuo. Multumesc pentru articol, voi cauta si eu cartile lui.
Habr n-aveam despre Kazuo!
Voi cauta sa vad ce gasesc – multumesc pentru sugestii!
Nu stiam de el , multumesc ca mi-am imbogatit cultura geneeala cu articolul tau
Nu stiam despre acest autor.Multumim pentru informatiile frumoase!
Știu ca a strârnit foarte multe controverse premiul câștigat de el, dar aveam convingerea că îl merită pe deplin deși nu am citit nimic scris de el. Articolul tău îmi confirma acest lucru și mă face să ma duc să citesc și eu măcar o carte a sa, dacă nu toate.
Bianca, mie nu mi s-a parut extrem de controversat, mai degraba Bob Dylan, castigatorul de anul trecut cred ca a fost. E drept ca toata lumea il astepta pe Murakami si uite ca a aparut un alt japonez (nativ, ca Ishiguro si-a scris intreaga opera in engleza), dar asta se intampla de cativa ani deja…
Chiar nu stiam mare.lucru despre el. Mulțumim de informatii! 🙂
Nu am facut “cunostinta”pana acum cu acest domn, insa m-am bucurat ca l-am descoperit cu ajutorul tau.
N-am auzit de el pana acum, dar uite asa mai învățăm câte una-alta…
Eu am rasfoit ”Ramasitele zilei” si este o lectura foarte profunda. Chiar merita citita si iti schimba viziunea aspura lumii 🙂
chiar sunt curioasa sa citesc ceva scris de el. pana acum nu am citit niciun titlu al laureatilor din ultimii ani
Cand s-a anuntat ca a castigat premiul Nobel plecam la Bucuresti, asa ca am bagat mana in biblioteca si am luat la intamplare o carte scrisa de el. Binenteles ca am luat una care deja o mai citisem, dar asa mi-am fixat mai bine in memorie impresiile.
Sunt usor surprinsa de cat de multe a facut acest scriitor. N-am citit nimic pana acum de la el
Multumim, maine caut Ramasitele zilei. N-am vazut filmul, dar titlul imi spune ceva.
Nobel Prize in Literature 2017 – Ce discurs deosebit, vizionați videoclipul: https://www.youtube.com/watch?v=NRWMiHlhcew