Blogul pe care îl citești nu se numește întâmplător Cafeneaua Iuliei: unul dintre momentele mele preferate este cel în care îmi beau cafeaua, îmi place atât băutura în sine, cât și conversațiile care o însoțesc.
Iar cele mai bune idei de articole pe blog îmi vin la o ceașcă de cafea!

M-am gândit chiar la un moment dat să dedic acest blog cafelei, am realizat însă pe urmă că nu mă pricep atât de bine la tipuri de cafea și nici nu știu povești legate de aceasta, cunosc persoane mult mai avansate din acest punct de vedere. Mie îmi place în special conversația ce o însoțește, așa că și blogul m-am gândit să fie tot un fel de … conversație în jurul ceștii de cafea.
Totuși, pentru că mi-a plăcut cafeaua, am testat de-a lungul timpului mai multe modalități de preparare a ei, de la banala cafea la ibric și până la expresorul pe care încă nu îl am, dar mi-l doresc (și l-am testat la mai multe prietene care m-au lăsat să îl folosesc pentru a-mi face cafeluța).
Și am și citit despre cafea, chiar și articolul de pe Wikipedia conține o mulțime de informații interesante în legătură cu tipurile de cafea, efectele pe care le produce aceasta asupra organismului (atât pozitive, cât și negative) sau țările în care se cultivă și impactul economic pe care îl are cultivarea cafelei asupra acestora.

Iată și cum îmi place mie să prepar cafeaua:
- La ibric. Modul clasic de preparare, la ibric a fost făcută prima cafea pe care am băut-o și deseori îmi este dor de această cafea. Nașa mea de cununie, Roxana, face cea mai bună cafea la ibric (părere personală!) și uneori o rog să o facă așa, chiar dacă are un expresor la care cafeaua iese de asemenea foarte bună,
- La nisip. Trebuie să mergi în Dobrogea pentru cea mai bună cafea la nisip, eu deseori cer la terasele de pe Litoral o cafea preparată în acest mod. Îmi amintesc și acum de vecina turcoaică a unei mătuși, care o invita pe aceasta la o cafea la nisip și procesul preparării ei era lung și fascinant pentru mine,
- La expresor, cu capsule. Este probabil cea mai scumpă cafea, dar este și foarte bună! Capsulele minune dau o aromă deosebită cafelei, cu care poți jongla, astăzi poți prepara o cafea cu aromă ‘alla napoletana’, cu gust intens, cremoasă, mâine să îți prepari o cafea aromatizată, cu gust de alune sau vanilie,
- La presa franceză. Principiul este al expresorului, se toarnă apă fierbinte peste cafea și se lasă un pic să decanteze, apăsând ușor cu acea presă. Este modul în care îmi prepar eu cafeaua în acest moment,
- La expresor, cu boabe de cafea. Casa miroase minunat atunci când expresorul își face treaba – râșnește, apoi prepară cafeaua, iar gustul cafelei este unul foarte bun, parcă îi dă un plus de aromă expresorul. Mie această variantă îmi place tare și fără zahăr și sper ca la un moment dar să am expresorul meu (am spus că ne vom lua unul după ce ne facem/luăm o căsuță la țară).
Nu am trecut aici cafeaua la filtru, pentru că nu îmi place foarte tare acest mod de preparare. Am avut la un moment dat un filtru, acum vreo 10 ani, când erau la modă, dacă pot spune asta, dar am renunțat destul de repede la el.
Acum… sunt curioasă:
Care este modul tău preferat de preparare pentru cafea?
Eu o prepar la ibric la foc foarte mic ! Nici mie nu mi-a placut cafeaua facuta la filtru si l-am aruncat de nu s-a vazut !
:). Chiar nu e buna cafeaua la filtru, nu? Eu primisem unul, dar imi amintesc ca mi-l doream la momentul respectiv.