americanul_linistitCartea Americanul liniștit (de aici mai poți cumpăra cartea) este rezultatul celor 4 ani petrecuți de Graham Greene în Indochina colonială, în calitate de corespondent de război pentru două reviste: The Times și Le Figaro. Poveste de dragoste și roman de război în același timp, Americanul Liniștit a fost publicat pentru prima dată în anul 1955.

„Americanul linistit” este, așa cum spuneam, o poveste de dragoste, cea între o localnică frumoasă și discretă, Phuong, și Thomas, jurnalistul englez nu foarte tânăr, corespondent de război.  Avem de fapt de-a face cu un triunghi amoros, pentru că lor li se adaugă Pyle, „americanul linistit”, tanar, cu diploma universitara (in mod ironic jurnalistul englez-povestitor nu isi aminteste ce fel de diploma).

Cele trei personaje sunt vegheate de undeva dintr-un colț de sora mai mare a lui Phuong, care este mai degrabă de acord ca  Phuong să trăiască împreună cu tânărul Pyle, capabil să îi ofere viata de care are nevoie.

Ascultându-și sora, Phuong se hotărăște să îl părăsească pe  Thomas pentru americanul linistit, dar acest lucru nu este de durată, pentru ca Pyle cel aparent naiv și liniștit, se va afla în spatele unor atacuri cu bomba, ce se vor solda cu masacrarea localnicilor civili, acesta fiind în cele din urmă ucis, și cu ajutorul lui Thomas.

Dupa moartea lui Pyle, viața continuă pentru Phuong si Thomas – aceștia rămân împreună de parcă evenimentele din ultimul timp nu au avut loc. Finalul …. nu o să ți-l spun.

Acesta, deși este unul așteptat, nu mi-a dat acea impresie de happy ending – ci doar pe aceea că lucrurile revin la normal.

Dacă vrei să o citești, eu îți recomand varianta engleză…

De aici o poți lua în română

Vezi prețul în engleză