Unul dintre lucrurile pe care le doresc de la acest blog este să fie util. Celor care îl citesc, dar și mie până la urmă :). De aceea m-am gândit la o serie de articole practice, cu privire la diverse lucruri pe care merită sau nu să le deținem, merită sau nu să le cumpărăm…
Am mai povestit cred, mai ales pe blogul Economisim, eu aleg destul de atent ceea ce cumpăr, nu-mi place să mă trezesc cu casa plină de lucruri care îmi folosesc mai puțin și mai și adună praf.
Aparatul de vidat Laica – de aici
Una dintre dilemele din ultimul timp a fost a utilității unui aparat de vidat alimente, despre care am auzit multe lucruri bune, dar de care nu am simțit în mod special nevoia de-a lungul timpului, trebuie să recunosc.
Am apelat la ajutor pentru acest articol, al cuiva care consider că este mult mai îndreptățit ca mine să vorbească despre aparatul de vidat – la ajutorul Claudiei de la Lecturi și Arome, căreia vreau să îi mulțumesc pe această cale.
Ce mi-a spus Claudia poți să citești mai jos în legătură cu aparaul de vidat. Îi dam cuvântul, așadar :).
****
Cred ca nu mai trebuie sa iti aduc si eu acum argumente despre cat de benefic este pentru sanatatea noastra sa gatim alimentele cat mai sanatos. Prajitul, gatitul ingredientelor uneori prea mult scad calitatile nutritive ale preparatului final. Ajungem sa mancam doar de dragul gustului sau a ceea ce vizual ne ispiteste in farfurie.
Dar, daca exista si solutii pentru a gati sanatos, pentru a pastra valoarea nutritiva a ingredientelor din mancare in paralel cu mentinerea unor standarde vizuale de calitate in farfurie, de ce sa nu o facem? Una dintre aceste solutii in bucatarie este, după părerea mea, folosirea unui aparat de vidat.
Aparatul de vidat are rolul de a elimina aerul si umezeala din ambalaj, sigilarea ermetica determinand incetinirea formării muceagiurilor si bacteriilor, care pot altera alimentele.
Cu ajutorul lui poti pastra mai mult timp fructele proaspete in frigider.
Poti gati mancarea folosind tehnica gatirii sub vid, metoda ce consta in a prepara alimentele preambalate in saci din plastic cu interiorul vidat si, evident rezistenti termic, la temperaturi joase pentru o perioada mai lunga de timp. Sigilarea ermetica, ce are loc prin vidare, blocheaza schimbul de substante cu exteriorul, aromele mancarii gatite astfel ramanand in interior. Mancarea obtinuta astfel este mai gustoasa si mai sanatoasa.
Ce tipuri de aparate de vidat exista?
Exista mai multe tipuri de aparate de vidat. Cele mai folosite sunt cele de tip cuva, clema si duza retractabila.
Cele de tip cuva sunt foarte performante, dar de mari dimensiuni si mult mai scumpe. Ambalajul cu produsul se introduc cu totul in aparatul de vidat, de unde pompa de vacuum scoate aerul. Sunt folosite mai mult in fabrici sau in supermarketuri.
Aparatele tip clema sunt cele mai utilizate in bucatarie. In acestea doar un capat al pungii se introduce in aparat, in timp ce punga cu produsul se asaza alaturi, pe blatul de bucatarie, pompa facandu-si treaba.
Cele cu duza retractabila sunt de mici dimensiuni si mai ieftine, iar duza se introduce in punga ce trebuie vidata. Pentru uz casnic, de obicei cele tip clema au si tub cu duza retractabila, fiind cele mai recomandate, imbinand practic functiile celor doua tipuri de aparate de vidat.
Iată și câteva exemple de aparate de vidat care :
- Aparatul de vidat Gorenje VS 110W posibilitatea sa lipeasca inclusiv pungi obisnuite, asa ca poti cumpara diverse tipuri de pungi din comert, nu numai pungi speciale pentru astfel de aparate. Este un aparat de vidat cu review-uri multe și pozitive, se pare că cei care l-au achiziționat au fost mulțumiți de el,
- Aparatul de vidat Laica VT 3113 are mai multe functii, cum ar fi cea de oprire automata si sigilare a pungii dupa oprire.
- Aparatul de vidat Food Saver are functii multe si poate fi utilizat atat in mediul uscat, cat si in cel umed. Aparatul are un spațiu de depozitare cu rola si cutter și o tavă de picurare detașabilă – poți congela așadar inclusiv mâncare gătită, brânză, etc.
Ce buget alocam aparatului de vidat?
Este o intrebare dificila, la care trebuie sa raspuzi inainte de achizitionarea unui aparat de vidat. Pentru ca uneori un astfel de aparat poate ajunge să fie foarte scump. Parerea mea?
Cumpara unul de 300-400 de lei. Poti face cu el si ce faceti cu unul foarte scump. Tine cont doar de faptul ca atunci cand il cumperi o faci pentru a-ti fi util si nu doar pentru a avea inca un aparat electrocasnic pe care sa il tii ca pe un trofeu pe blatul din bucatarie.
Merita sau nu sa achizitionam un aparat de vidat?
Cu siguranta, da.
Un aparat de vidat este foarte util, mai ales daca esti genul de gospodina care chiar foloseste bucataria. Se pot pastra alimentele un timp indelungat, se pot ambala pentru a fi trimise copiilor studenti, care invata in alte localitati, se pot compacta pentru pastrarea la congelator pe timpul iernii.
Poti pastra si fructe la congelator, pentru ca dupa ce este scos aerul, fructele se congeleaza mai bine, fara sa le fie afectata strucura. Se pot lua alimente in excursii si calatorii, dupa ce s-a scos aerul din caserole speciale concepute pentru acest scop. Racite in frigider, vor putea fi folosite in decursul unei zile de calatorie.
Deci, daca inca te mai intrebi, merita sau nu aceasta achizitie, raspunsul este, cu siguranta DA.
****
P.S. Eu îi mulțumesc pentru articol Claudiei. Încă nu am cumpărat un aparat de vidat, pentru că atunci când ne-am pus problema răspunsul nostru nu a fost la fel de categoric, însă ne gândim pe viitor și la un asemenea electrocasnic pe care îl vom folosi, cu siguranță, dacă îl vom achiziționa.
am mai auzit de gatitul in vid si chiar ma intreb cum e… n-am avut ocazia sa icnerc pana acum
Nici eu… chiar am vorbit mai mult cu Claudia pe tema aceasta, poate intra ea cand are un pic de timp si ne lamureste cum e cu gatitul in vid 🙂
Aparat de vidat imi doresc si eu asa ca articolul tau este binevenit.
Ai dreptate, Claudia stie ce spune…daca nu ea, atunci cine? 🙂 )))
Da, da, asa am zis si eu, Antoaneta 🙂
Super!! Nu stiam ca exista si pentru alimente!
Multumesc Iulia pentru gazduire 🙂
Cum e cu gatitul in vid as putea zice doar teoretic. Practic inca nu am testat dar am vazut la colegele mele de pe nisa culinara retete gatite cu astfel de aparat. Am si citit mult pe tema asta si stiu ca mancarea e mai sanatoasa gatita asa.
Anul asta sper sa imi permit si eu o investitie de genul acesta si dupa ce testez ceva retete va povestesc din experienta practica 🙂
Multumesc si eu, Claudia! Abia astept sa citesc la tine despre aceasta tehnica…
Eu nu prea tin alimentele timp indelungat, cumpar putin si des.
Da, e chestie de cum esti obisnuit, clar in acest caz nu ti se potriveste un aparat de vidat 🙂
Ma tenteaza si pe mine un aparat de vidat. Pe viitor, trecem pe lista. In plus, electrocasnicele daca le ai, le folosesti, iti spun din proprie experienta.
Eu am avut si semi-rateuri, in sensul in care nu am folosit tot ce am avut (in special electrocasnice primite). De-asta ma gandesc destul de bine cand iau ceva nou, daca voi folosi produsul respectiv sau ajung sa il dau mai departe.
chiar aveam nevoie de informatii de acest gen,im sunt tare utile,multumesc mult!
Pentru putin, Brandusa! Ma bucur ca ti-a fost de folos articolul…
Atunci cand am plecat in UK am avut nevoie de un astfel de aparat ca sa pot lua cu mine varza murata si carnati de casa fara probleme.
Ce tare! Uite ca la utilitatea aceasta nu m-am gandit 🙂
Am auzit de aceste aparate de vidat la televizor, la telesales si cred ca aveam vreo 10 ani cand mi-am dorit unul prima data. Nu stiu de ce vroiam unul, dar imi placea maxim sa ma uit la reclama aceea. Cred ca este util, dar eu care gatesc pentru mine si atat, nu cred ca m-ar ajuta prea tare.
De foarte mult timp imi doresc si eu un astfel de aparat! Ced ca e foarte folositor in fiecare casa!
Nu am un astfel de aparat, dar daca e la acest pret o sa ma uit sa-mi iau si eu unul. E foarte bun si ii multumim Claudiei pentru toate aceste informatii.
Sa stii ca si eu m-am gandit de multe ori sa imi iau unul si inca ma mai bate gandul.
Am șsi eu un aparat de vidat,dar nu sunt deloc mulțumită de el.Cred caă nu am ales cel mai bun aparat pentru ca dureazăa 15min sa videze ceva .Am renunțat din acest motiv la el.
Aparat pentru vidat nu am ., am niste pungute de tinut altimentele in vid, dar sincer nu le-am folosit.
Astept mai multe informati i sa stiu si eu mai multe si apoi poate am sa le incerc.
Eu evit sa imi pun alimnente in congelator. Am impresia ca gustul este vizibil modificat si nu prea-mi place. Mazare congelata imi cumpar sau mai pun carne in congelator in pungi speciale.
Am si eu multe aparate pe care le-am luat de dragul …. designului sau promisiunilor pe care le face. Cred ca acest aparat de vidat nu mi-ar fi util
M-ai pus pe ganduri, poate ar fi timpul sa investesc si eu in asa ceva.
Mie mi se pare super interesant un astfel de aparat, char il vad util.
Am tot zis sa-mi iau si eu un aparat de vidat, dar inca nu am reusit sa-l iau. Sper sa il iau cat mai curand,este foarte util .