Am mers de foarte multe ori cu trenul privat Softrans la Constanța (dar și la Brașov), în condiții excelente, ajungând la destinație la timp și odihniți. Ultima dată săptămâna trecută, iar contrastul a fost atât de mare față de trenul cu care ne-am întors, încât am zis că merită să îți povestesc, poate plănuiești o excursie la mare sau munte în perioada următoare.
Am făcut rezervare, ne-am urcat în tren și de aici am puteam lua și biletele, dacă nu le aveam achitate online. Trebuie să ai grijă la urcare, este un tren lung care vine de la Craiova și se împarte în 2 în București, jumătate pleacă la Brașov la 9,20, jumătate la mare, la 10.00. Personalul este acolo și te ghidează, dar scrie și pe tren și, logic, jumătatea către Brașov este garată în față.
Costă 40 de lei biletul de tren pe ruta București-Constanta (la fel și retur).
Trenul are condiții mai mult decât decente, mai ales dacă le compari cu cele ale CFR-ului: aer condiționat, aparate de cafea, automat pentru apă/răcoritoare și dulciuri. Toate la prețuri normale, nu ca la vagonul restaurant pe care îl știm cu toții. Bine, noi am avut apa noastră, dar e bine să știi că, la o adică, dacă te grăbești, ai variante.
O mențiune specială pentru curățenia din tren, de care am fost foarte mulțumiți. Cumva oamenii au reușit să facă și curat, chiar dacă trenul plecase foarte dimineață din Craiova și bănuiesc că nu toată lumea strânge după ea… Sau poate o face, atunci când găsește curat :).
Toaletele erau și ele foarte OK, spațioase și cu apă, săpun și hârtie, lucruri normale până la urmă, dar atunci când ai călătorit și altfel, înveți să le apreciezi.
Per total, am plătit 40 de lei pentru condiții mult superioare celor de la întoarcere, unde biletul ne-a costat în jur de 60 de lei de fiecare, cu compania națională. Biletul către Brașov este 30 de lei.
Singurul inconvenient este că există puține informații cu privire la aceste trenuri private, țin minte că anul trecut a existat o întârziere de 30 de minute și nu știam prea bine ce putem face. Ele sunt afișate pe tabelă, dar nu au ghișeu de informații, poți doar să îi suni.
Din fericire, aveam un plan B, un tren care pleca peste puțină vreme. Mă bucur că nu ne-am descurajat atunci, pentru că am fost foarte mulțumiți de condiții, dar și de preț, așa cum spuneam.
Acum nu mai îmi fac mari probleme, pentru că, cel puțin pe ruta București-Constanța (sau București-Brașov), au apărut destul de multe astfel de trenuri și, în general, întârzierile sau anulările lor sunt anunțate pe Pagina de Facebook. Chiar plănuiesc să le adun la un loc într-un articol care știu că îmi va folosi la un moment dat :).
Tu ai călătorit cu un tren privat? Cum a fost?
P.S. Articolul de față e o recomandare pentru un serviciu de care am beneficiat pe banii mei (nu este în niciun caz unul promoțional) și am fost mulțumită.
Stimate autor.
În ceea ce privește chestiunea întârzierilor, care sunt uriașe la firma de stat, în timp ce privatul nu are parte de așa ceva (după cum ai spus chiar din prima fraza) trebuiesc făcute niște precizări în spiritul unei informări corecte și complete a cititorilor.
Aceste întârzieri, rareori se datorează operatorului de transport, fie el de stat sau privat, aceste întârzieri se datorează în 99% din cazuri companiei de infrastructură, care este altceva decât CFR Călători sau SoftTrans.
Dacă se ajunge să se afirme că la compania de stat sunt multe întârzieri iar la compania privată nu, tragem concluzia că cea din urmă are parte de tratament preferențial din punctul de vedere al regularității circulației (sic).
Oare asta ați vrut să spuneți în prima frază (citez:”…condiții excelente, ajungând la destinație la timp și odihniți” ) sau n-am înțeles eu bine 🙂
Buna ziua si multumesc pentru comentariu.
Am vrut sa spun exact ce am spus: ca am ajuns la timp. Mi se pare relevant atunci cand vorbesti despre o experienta cu trenul :).
Uite, chiar m-ai facut curioasa! nici nu stiam ca poti calatori cu tren privat. Sa stii ca as face o incercare. Imi place ce vad in poza.