E 15.45 în momentul când scriu acest articol, sunt într-o cafenea și savurez o cafea exact cum îmi place mie, amară și lungă, americană cum s-ar spune, în timp ce mă bucur că am bifat tot ce îmi propusesem să fac astăzi și iată, mai scriu și pe acest blog la care am ajuns destul de rar în ultimul timp.

la-cafenea

Lucrul la cafenea

Surprinzător sau nu, cea mai mare parte a task-urilor de astăzi le-am bifat în cele 2 ore de stat la cafenea, lucrat de fapt, și nu în cele 4 ore petrecute acasă.

În ciuda tuturor eforturilor mele de a mă concentra și acasă, am constatat că tot în deplasare lucrez mai bine. Și asta nu doar în perioada aceasta, una oarecum atipică, pentru că sunt niște lucrări în fața blocului meu, ce generează un zgomot destul de puternic (Bucureștiul de fapt în ultimul timp e un mare șantier, sper ca la un moment dat să se așeze lucrurile).

Când merg undeva să lucrez, știu clar că asta e misiunea mea: lucrez. Nici nu am prea multe variante, pe net sunt obișnuită să nu umblu aiurea – asta ar mai lipsi!

Acasă, deși sunt o fire destul de disciplinată, tot sunt tentată să fac diverse chestii care nu au legătură cu munca: să pun o mașină la spălat, să pregătesc ceva de mâncare sau să mă întind la telefon cu câte cineva, deși nu îmi place prea tare lucrul acesta în timpul orelor în care ar trebui să muncesc și fac tot posibilul să închid conversația.

Mediul diferit de cel normal influențează clar productivitatea, așa că mi-am propus ca în perioada următoare să am și zile în care ies oarecum din zona mea de confort pentru a lucra în cu totul altă parte, fie că vorbesc despre o cafenea, sediul unui client sau orice altă ocazie mi se oferă.

Știu că sunt un caz particular, al unui freelancer, dar eram curioasă: ție ți se întâmplă să fii mai productiv/ă atunci când schimbi zona de lucru?

P.S. Articolul publicat astăzi l-am scris în cea mai mare parte a lui săpămâna trecută. Experimentul meu funcționează în continuare, cu o singură excepție (luni, când a plouat foarte tare și am decis să rămân acasă) am scris dintr-o cafenea aflată la câteva minute de casa mea.