M-am gândit o bună bucată de vreme înainte de a lua hotărârea de a achiziționa un storcător de fructe cu ac melcat sau cu melc. Nu va zace cumva pe unul dintre rafturile din bucătăria mea, adunând praf? E ok să storci fructele și legumele, în loc să de bucuri de ele întregi, așa cum ne sunt oferite de către natură?

Ceea ce m-a convins până la urmă să cumpăr acest sorcător a fost șansa de a-l testa înainte. Una dintre prietenele mele mi l-a recomandat și s-a oferit să mă lase să îl folosesc pe al ei înainte de a-l achiziționa pe al meu.

Am putut să îl utilizez cu ce fructe/legume am vrut, cât am vrut – și bonus l-am și spălat la sfârșit, pentru a mă convinge că e atât de simplu pe cât părea (cu condiția să îi aloci un spațiu al  lui, dar mai povestim despre asta). Știam înainte de a-l cumpăra așadar că am făcut o alegere bună

Storcator de fructe cu ac melcat

Într-un final mi l-am cumpărat și eu, pe același, dar am testat și întrebat despre mai multe înainte și cred că merită să povestesc aici pe blog despre întregul proces, poate mai vrea cineva să își cumpere la un moment dat.

Top 5 storcătoare cu ac melcat în 2018

  • Storcător de fructe și legume cu melc Oursson JM7002/RD – mi se pare produsul cel mai accesibil ca preț dintre cele premium, dacă pot spune așa. Este storcătorul pe care l-am cumpărat și eu, după ce l-am testat o perioadă. Oursson este un brand elvetian specializat in produse pentru bucatarie si accesorii, iar acest storcător are un melc puternic și promite o cantitate maxima de suc cu mai multe vitamine si nutrienti din orice tip de fructe sau legume,
  • Storcator de fructe si legume cu melc Kuvings C9500PR – a fost varianta pe care noi am analizat-o cel mai mult atunci când am optat pentru Oursson-ul de mai sus, mi s-a părut treapta imediat următoare și recunosc că bugetul pe care vroiam să îl alocăm la momentul respectiv a cântărit în alegerea făcută. Acest storcător are axul melcat si sita confectionate din Ultem, un material ecologic extrem de solid, folosit la constructia navelor spatiale NASA si pentru echipamentele medicale. Vasul de colectare a sucului este confectionat din Tritan, un material ecologic ce nu contine BPA (Bisfenol A).,

  • Storcator de fructe si legume cu melc Hurom HE – un storcator robust, care se descurca ireprosabil fie ca vine vorba de stoarcerea fructelor, legumelor, radacinoaselor sau frunzelor. Stoarce lent (72 rotatii pe minut), prin presare la rece, iar faptul ca pachetul contine doua site va ajuta sa preparati atat sucuri limpezi, piureuri, smoothie cat si suc de rosii,

  • Storcator de fructe si legume cu melc Star-Light SJB-150Reste varianta pentru un buget limitat, dar care m-a surprins prin numărul foarte mare de review-uri pozitive. Atunci când bugetul îți este limitat, mi se pare o variantă foarte ok de luat în considerare,

  • Storcator de fructe si legume cu melc Philips Avance Collection – potrivit inclusiv pentru frunze, legume verzi si fructe lemnoase, se curata foarte ușor, doar cu apă de la robinet și are un sistem anti-picurare care îți permite să te oprești între seriile de stoarcere si sa nu murdaresti blatul

Care este diferența între un storcător clasic și unul melcat?

De ce aș alege un storcător cu ax melcat, în locul unuia tradițional? Este o întrebare pe care mi-am pus-o și au existat câteva argumente în favoarea alegerii storcătorului cu melc.

În primul rând, un storcător de fructe cu ac melcat sau cu melc permite obtinerea unui suc natural 100% omogen, prin presarea usoara a fructelor, spre deosebire de zdrobirea lor la mare viteza, ca in cazul storcatoarelor conventionale.

Apoi, acesta este mult mai simplu de curățat, lucru care se traduce prin utilizarea lui mai deasă. avut la un moment dat un storcător clasic, dar îl foloseam rar, pentru că îmi era foarte greu să îl curăț după fiecare utilizare. Lucrurile stau diferit în cazul storcătorului cu ac melcat, care mi se pare mult mai ușor de curățat și pe care îl pun în funcțiune de câteva ori pe săptămână.

Un storcător clasic este, sub denumirea tehnică, un storcător de fructe/legume cu sistem de centrifugare. Are o viteză mare de rotire. Practic, forța centrifugă este cea care separă sucul de pulpa fructului. Sucul ce se obține trebuie consumat imediat, căci păstrat pentru mai tarziu, se va altera (oxida).

Diferența majoră dintre un storcător cu melc și unul cu centrifugare este chiar modul său de a funcționa. O dată pornit, nu centrifughează. Ci acționează asupra fructelor/legumelor prin presare la rece. Presarea se face lent, iar stoarcerea fructelor/legumelor este mai eficientă. Se obține mai mult suc decât în cazul aparatelor cu centrifugare. Iar sucul obținut se poate păstra și pentru mai târziu, oxidarea nemaifiind așa puternică. În plus, enzimele se păstrează în cazul acestei variante.

Ce presupune un storcător de fructe cu ax melcat

Cu un sistem de funcționare complet diferit de al storcătorului tradițional, se obțin sucuri proaspete, sănătoase și revigorante. Ambele tipuri de storcătoare fac acest lucru, dar principalul avantaj al storcătorului cu melc este acela că păstrează proprietățile fructelor și legumelor, și nu distruge enzimele. În plus, cantitatea de suc extrasă este mai mare în cazul storcătorului cu melc, iar de spălat (părere personală) – se spală mult mai ușor.

La bază, sistemul de funcționare este simplu. Departe de a reprezenta o mașinărie complexă, storcătorul melcat este totuși cel care oferă sucuri cu substanțe nutritive complexe.

Ca să îți faci din storcătorul melcat un aliat în bucătărie, e bine să ții cont de câteva caracteristici suplimentare. Ușurința la manevrare și curățare sunt două dintre ele, și destul de importante. Iată-le pe toate:

Ce să iei în considerare atunci când cumperi un storcător de fructe cu melc

Capacitatea 

Sunt unele dispozitive care au capacitatea de 1l sau peste, pentru suc, și pe care le recomand ca fiind mai eficiente din acest punct de vedere. Același efort, pentru o cantitate mai mare de suc natural proaspăt.

Să aibă o viteză de rotație cât mai mică

Pentru o presare lentă, la rece, este nevoie să alegi un aparat cu viteze între 60 și 80 rotații pe minut. Dar sunt și aparate cu viteze mai mici de atât. Cu cât mai mică viteza, cu atât mai ok produsele obținute.

Randamentul

Aici, la acest aspect, încadrăm puterea motorului care pune melcul în funcțiune. Un randament mai bun se poate ușor observa și în cantitatea de apă ce rămâne în resturile de fruct, după stoarcere. Resturile de fruct mai uscate dovedesc că presarea s-a făcut cu un randament superior, și s-a obținut maximul posibil de suc.

Să fie silențios

Cu un cât mai mic număr de decibeli în timpul funcționării, procesul de stoarcere a fructelor poate fi unul mai plăcut, și ușor de repetat chiar și la utilizări zilnice.

Să fie cât mai ușor de curățat

E clar că această caracteristică este una care poate face diferența între… a folosi sau nu foarte des storcătorul.

O caracteristică ce mi se pare foarte simpatică este aceea de a fi un model compatibil cu mașinile de spălat vase. Altfel, poți alege un aparat dotat cu periuțe speciale pentru curățarea axului de presare.

Acestea ar fi, în mare, lucrurile de care trebuie să ții cont la achiziționarea unui storcător de fructe cu melc.

Sper că te-au ajutat informațiile de aici, sau că te vor ajuta la un moment dat,  dacă te vei hotărî să achiziționezi un storcător cu ac melcat.