A adunat ceva praf blogul acesta și îi sunt recunoscătoare Claudiei pentru că mi-a „dat de lucru”, mai bine-zis m-a invitat să particip la o leapșă despre cărți și lectură. Nu puteam să o refuz (doar am întârziat un pic cu publicarea articolului), mai ales când subiectul îmi plăcea atât de mult!

Să vedem, așadar…

leapsa-cu-carti

Leapsa cu carti

Preferi cititul în pat sau în alt loc?

Ani de zile am citit în pat, dar acum am micul meu colțișor de sufragerie, cu un fotoliu și o noptieră, perfect pentru a mă cuibări seara cu o carte bună în mână. Fotoliul nu e foarte comod, probabil că o să îl înlocuiesc la un moment dat, dar colțișorul aș vrea să îl păstrez…

Personaj principal feminin sau masculin?

E o perspectivă nouă, recunosc că nu m-am gândit vreodată dacă aș avea vreo preferință și nici involuntar nu am. Îmi plac personajele puternice, bine conturate, dar care au și o latură fragilă, pentru că mi se par mai credibili așa.

Dar ceea ce urmăresc e mai degrabă povestea și modul în care e spusă.

Gustari dulci ori sarate?

Fără gustări! Când eram mai mică îmi plăcea să mănânc ciocolată în timp ce citeam, dar cred că sunt ani de zile de-atunci. Parcă mi s-a făcut dor… Poate o să adaug o ciocolată Poiana sau Lindt cu lapte – preferatele mele – pe lista de cumpărături a acestei săptămâni.

Trilogii ori serii alcatuite din mai multe volume?

Dacă îmi place… pot spune că nu am preferințe în ceea ce privește formatul, structura sau lungimea. Pot fi serii, pot fi și trilogii :).

Naratiunea la persoana I sau la persoana a III-a?

Nici aici nu am preferințe. De fapt… îmi plac mult jurnalele, îmi plac cărțile scrise din perspectiva autorului. Așa că, dacă stau mai bine să mă gândesc, persoana I o prefer involuntar. Dar dacă  firul poveștii mă atrage, e mai puțin important pentru mine dacă e scrisă la persoana I sau a III-a.

Librărie sau bibliotecă

Am ajuns mai rar în bibliotecă în ultimul timp, de când m-am mutat destul de departe de centru. Mi-am spus că e cazul să îndrept asta, că stau în București, cel puțin în acest moment și e păcat să nu profit de acest lucru, dar uite că timpul meu e mereu limitat și nu am ajuns să îmi fac un abonament la bibliotecă de vreo 2 ani cred.

Dacă vorbim despre biblioteca personală însă… aici mă așteaptă cel puțin 10 cărți pe care trebuie să le citesc în perioada următoare.

Din librării mă dau greu plecată. Cred că aș sta ore întregi fără să-mi doresc să plec, răsfoind noutățile, gândindu-mă ce mi-aș mai cumpăra…

Carti care iti provoaca rasul sau carti care te fac sa plangi

Cred că nici unul dintre genuri. Nu-mi place nici dramatismul dus până la extrem, dar nici nu-mi amintesc multe cărți pe care să le fi reținut pentru că m-am distrat de minune citindu-le. Îmi place în schimb suspansul, îmi plac unele descrieri (cele bine realizate)…

Coperta alba sau coperta neagra?

Albă, categoric. Dar nu e criteriul cel mai important pe care îl iau în considerare atunci când citesc.

Roman psihologic sau roman de actiune?

Mai degrabă psihologic. Mi-au plăcut mult romanele interbelice, pe care le-am citit la timpul lor, în liceu adică, și recitit la un moment dat.

E leapșă, așa că se dă mai departe. Nu voi face nominalizări, dar mi-ar fi tare drag să citesc și alte răspunsuri și să te cunosc, cu această ocazie, un pic mai bine…