Am lucrat timp de mai bine de 4 ani într-o agenție SEO. Jobul meu presupunea identificarea problemelor tehnice ce puteau împiedica sau îngreuna indexarea unui site și dezvoltarea conținutului web în așa fel încât anumite cuvinte sau mai degrabă expresii vizate să urce în motoarele de căutare.
Partea de conținut web era punctul meu forte, scriam cu ușurință o mulțime de articole, în cele mai diverse domenii, în limba franceză în special, și chiar îmi plăcea să o fac. Scopul final era ca afacerea ce deținea site-ul pe care îl gestionam să urce.
În timpul liber, lucrând încă în agenție, mi-am făcut un blog, ulterior încă unul. Apoi mi-am dat demisia și am început să lucrez ca freelancer, modificările algoritmilor Google în sensul valorizării conținutului și propria pasiune pentru scris (am terminat, până la urmă, o facultate umanistă) și-au spus cuvântul și am migrat către content writing.
Cred că e inutil să spun că am scris mii de texte de-a lungul timpului, pe teme din cele mai diverse, pentru că abia atunci când am avut blogul meu și micul meu business am putut să aleg despre ce scriu sau cu cine lucrez.
Cum scriem 50 de articole pe zi
Mai ales în agenție, au fost și perioade de vârf, în care am scris mult, foarte mult. Și totuși, recordul meu este de 20 articole pe zi (în română, dar și în franceză), poate ceva mai multe în anumite perioade… și îl consider unul foarte bun.
La un moment dat am descoperit blogul lui Alex, care este content writer, și acest articol, în care include câteva sfaturi în legătură redactarea a 50 de articole pe zi.
Wow! Mi-am spus. Nu am încercat și rămâne un mister pentru mine dacă se pot sau nu se pot scrie atât de multe articole. Dacă EU pot să le scriu. La prima vedere nu cred că aș putea, chiar dacă aș scrie articole ceva mai scurte (de 250 până la 400 de cuvinte să spunem și nu articole specializate, ci mai degrabă cu o tematică generală, în care îmi dau cu părerea în legătură cu subiecte diverse, așa cum o fac acum).
Am și eu imaginație și îmi fac planuri pentru fiecare zi în parte, dar nu mă văd în stare să scriu atât de mult. Și nici nu mi-am propus vreodată, recunosc, mi se pare că și așa scriu destul de mult.
Eu am nevoie și de perioade de pauză, de momente în care să mă gândesc la un fel de strategie pentru mai departe, chiar și pentru bloguri, chiar și în condițiile în care pe fiecare în parte scriu din pasiune și nu cu gândul la vreun câștig.
Da, știu că vin și ceva bani, dar în principal le-am creat ca pe un spațiu de respiro, unde scriu fără deadline-uri impuse de nimeni, fără constrângeri de vreun fel, fără nimic impus din afară. Un spațiu (sau 3, da 🙂 ) în care pot să vorbesc despre greșeli, să testez fără să-mi fie frică să nu cumva să stric ceva, să povestesc despre ce vreau eu, fără restricții sau constrângeri, altele decât cele autoimpuse.
Alex însă e diferit, iar articolele lui sunt decente, bune chiar. Da, știu foarte bine să e mai ușor să scrii despre subiecte banale decât pe un subiect anume sau să prelucrezi în paralel și o mulțime de imagini (așa cum o fac eu pe Blog de București), însă munca lui mi se pare în continuare admirabilă.
Eu observ la mine un fel de uzură după o perioadă de scris, după câteva articole redactate am nevoie să mă deconectez, să mă plimb, să mă întâlnesc cu cineva. Să trăiesc până la urmă.
Asta nu mă împiedică să îl admir pe Alex și să mă gândesc la propriile limite din acest punct de vedere…
Sunt curioasă: dacă ai un blog sau un job în zona redactării de conținut, fie el web sau tradițional, cât reușești să scrii pe zi? Îți pui serios problema cantității? Care crezi că e o limită acceptabilă pentru cineva în ceea ce privește numărul de articole scrise?
Roxy
Nu mi-am pus, indexarea google nu vine doar din numarul de articole scrise. Am incercat sa scriu zilnic, dar rezultatele sunt cam la fel ca trei articole pe saptamana.
Iulia S.
Cred ca depinde si de subiectul abordat si de dimensiunea comunitatii.
Pentru Google consider ca e mai util sa scrii 3 articole lungi si documentate pe saptamana decat 5-6 scurte.
Alex insa, din cate imi dau seama, are o alta abordare, in sensul in care nu il intereseaza partea de ranking/indexare in mod special, ci doar formula 3 articole + 1 advertorial, avand constant advertoriale de scris, si multe.
Mada
Vaaai! Am avut si eu zile cand scriam cate 5-6 articole. Dar 20, 50? :)) Probabil daca as sta acasa, atunci as scrie, dar cand vin de la job vreau doar sa mananc si sa stau in pat. Abia scriu 1-2 articole pe saptamana acum.
Iulia S.
Clar ca e imposibil cu job in paralel. Eu ma gandeam la varianta in care jobul este acesta – freelancer sau nu…