Presa franceză – sau acea cafetieră French Press sub denumirea căruia este cunoscută mai degrabă – am descoperit-o acum câțiva ani, la o prietenă care mi se părea că face cea mai bună cafea posibilă. Secretul ei? Această cană mare de sticlă cu un capac cu piston, care face cafeaua mai aromată și muult mai bună. În plus, arată foarte bine pe masa de micul dejun, atunci când ai musafiri și nu numai.
Plus că e foarte simplu de spălat și întreținut, lucru care contează mult în economia bucătăriilor din ce în ce mai aglomerate de astăzi.
Trebuie să am o presă franceză! mi-am spus în acel moment. Așa că mi-am cumpărat una și de atunci mă însoțește în fiecare dimineață. Singura problemă este că nu rezist niciodată să nu îmi fac un pic mai mult decât tradiționala ceașcă de cafea, așa că în jur de ora 11 savurez o nouă cafeluță…
Până la urmă viața trebuie să ne ofere și ea mici plăceri, iar una dintre ele este… cafeluța savurată pe îndelete, alături de o conversație spumoasă.
Cum fac eu cafeaua la French Press?
Cred că este cam mult spus „rețeta de cafea la Presa Franceză”, pentru că lucrurile stau destul de ușor, chiar dacă nu la fel de simplu ca în cazul cafelei făcute la filtru sau chiar la ibric.
Compensează însă gustul deosebit și aroma care se păstrează mult mai bine.
În primul rând, ideal este ca boabele de cafea să fie măcinate grosier, și nu fin – așa cum cerem în cazul cafelei preparate la ibric sau al celei pentru expresor. Și aici însă am citit că trebuie avut grijă, pentru că dacă e măcinată prea mărunt, cafeaua va ieși amară, dar prea grosier nu va fi extrasă așa cum trebuie aroma.
Eu pun aproximativ o linguriță cu vârf de cafea la 100 de ml de apă (5 lingurițe de cafea dacă umplu presa franceză, și mai adaug una, pentru a mă asigura că e destul de tare), dar tu trebuie să testezi până ce găsești varianta potrivită. Eu am citit despre această cantitate la început și am fost mulțumită de cum a ieșit cafeaua, așa că am păstrat-o.
Pașii pe care trebuie să îi urmezi:
- Pune cafeaua măcinată în vasul presei franceze, așa cum spuneam, mare, ca pentru filtru (ca să fiu foarte sinceră, dacă am avut o cafea măcinată normal am folosit-o, nu s-a întâmplat nimic rău, doar aroma nu a fost parcă aceeași, iar ceașca a adunat un pic de zaț, lucru care nu se întâmplă atunci când macini corespunzător),
- Fierbe apa, iar după ce a fiert este important să aștepți cam un minut, pentru că abia atunci temperatura apei ajunge la nivelul ideal pentru french press,
- Toarnă apa peste cafea și amestecă (am citit indicații conform cărora este bine să nu folosim o lingură de metal, ce poate zgâria sticla – eu nu am respectat această indicație, dar am amestecat mereu cu atenție),
- Pune capacul presei, dar nu împinge și lasă așa timp de 3-4 minute.
- După cele 4 minute, poți împinge ușurel presa. Vei servi imediat cafeaua și mie cel puțin îmi place foarte mult 🙂
Cum alegi cea mai bună Presă Franceză?
Presa franceză nu este un aparat automat și implicit nu este foarte scumpă, așa că prea multe probleme nu trebuie să îți faci atunci când o alegi. Totuși, există câteva lucruri pe care e bine să le știi înainte de a cumpăra o asemenea ustensilă.
Iată așadar care ar fi câteva criterii, sau mai degrabă repere pe care le poți avea în alegerea presei franceze pentru prepararea cafelei:
- alegerea mărimii – dacă vrei să prepari cafeaua pentru două persoane, probabil că cea mai potrivită presă este una mică, de 350-400 de ml. Dacă însă ai musafiri des și îți dorești să le prepari și lor cafeaua în acest mod, probabil că mai potrivită este o presă mai mare, de un litru,
- materialul din care este alcătuită presa. Știu că există variante din sticlă sau din plastic, dar eu nu mi-am pus vreodată problema achiziției unei prese din plastic. Așa că aș merge oricând pe varianta sticlei
- cum arată presa. Da, e un aparat pe care îl luăm pentru funcționalitatea sa, dar până la urmă trebuie să ne și placă modul în care arată, chiar dacă nu este, poate, cel mai important criteriu. Decât dacă ne gândim să oferim cadou presa franceză 🙂
Modele de French Press [presă franceză]
Iată câteva modele de French Press care mie mi s-au părut interesante:
- Un model deosebit – de aici
Îmi place pentru că e colorată și-mi place și mânerul ceva mai mare decât cel al preselor franceze obișnuite. E realizată din materiale de calitate, sticla borosilicata, polipropilenă și inox.
Presă franceză, preț 79.99 lei
2. O variantă de French Press la un preț foarte bun, tot de pe Vivre
Chiar dacă are un preț bun, este un produs de calitate și este livrată direct din Germania.
Cafetieră Germania, preț 25,99 de lei
3. French Press Bialetti – de aici
O cană eleganta, nu poți să nu remarci micul om cu mustata sigla Bialetti, este cu atentie sculptat in cadrul de otel inoxidabil. Mi se pare foarte potrivită și pentru a fi oferită cadou. Varianta de 1 litru o găsești aici.
2. Cafetiera – Bodum French Press – de aici
3. Cafetiera Bodum Kenya, de la Carturesti
Cafetiera medie Bodrum elegantă, preț 130 de lei
Să mai spunem că această cafetieră French Press are prețuri ce variază – dar ca reper avem 80-100 de lei, și că mi se pare și un cadou foarte frumos pentru o persoană dragă, iubitoare de cafea.
viorica
Si la Ikea este…imi place foarte mult fac infuzii diferite de plante…maine fac si cafea…
Ioana
Chiar mă întrebam deunăzi cum se face cafeaua în chestia asta, n-am văzut la nimeni din anturajul meu. Interesant, musai să testez și eu.
viorica
E super delicioasa…am facut-o ieri si cumnatul ma intreaba daca e buna de baut ?…ia placut…nu ramane zat in ceasca…
mihai
Daca folosesti cafea prea prea fina nu va merge pistonul,legat de timp,fiecare cafea are timpul ei,daca pui jacobs sau doncafe 4 minute e prea mult