Zilele acestea s-a născut nepoțelul meu, băiețelul surorii – care ne va fi și finuț – și, pentru că haine a primit o mulțime – ne-am hotărât să îi facem un cadou care cu siguranță că îi va fi de folos: un cărucior pentru copii. Așa că am început să caut și să întreb în jur, căutând să înțeleg mai bine ce ar fi de folos și care ar fi caracteristicile celui mai bun cărucior.

Eu m-am gândit că ar trebui să fie unul trainic, rezistent, dar după ce am chestionat mai multe mame (inclusiv în autobuz am povestit cu o mămică – lumea e prietenoasă la Constanța) am înțeles că e foarte important să fie ușor și destul de mic, pentru a fi simplu de transportat dintr-un loc în altul. Există scări, spații în care nu poți împinge căruciorul…. iar în exemplul meu există și o mamă care se reface după o cezariană și o fetiță plină de energie de 3 ani și jumătate, așa că e musai ca bebe să aibă un cărucior ușor de manevrat.

Mai jos am trecut un top al cărucioarelor care ne-au plăcut – împreună cu motivele pe care le-am luat în considerare la achiziție.

 

Top cărucioare pentru copii

Cărucior Graco Evo Trio

Carucior Graco Evo

Acest cărucior e în topul preferințelor noastre, fiind foarte stabil, dar și ușor – cele 6.5 kg il recomandă ca unul dintre cele mai usoare carucioare de pe piata. Este un cărucior cu scaun reversibil, foarte ușor de manevrat de către părinți. În plus, e ușor de depozitat, ocupând foarte puțin loc în poziția strâns.

Cărucior sigur – are un ham cu prindere in 5 puncte și o bară de protecție, ușor de manevrat.

Foarte confortabil: materiale de cea mai bună calitate, scaun reversibil, copertină ideală pentru o protecție solară optimă.

 

VEZI DETALII ȘI PREȚ

 

Carucior Kinderkraft 3 in 1 Kraft 6 Purple

Un carucior modular 3 în 1 format din: landou, carucior sport, scaun auto tip scoica Kiddy 0-13 kg + geanta încăpătoare. Pliere foarte compacta si stabilitate individuala.

Are un design modern și materiale de cea mai buna calitate. Centurile scaunului auto au sistem de prindere in 3 puncte si sunt reglabile pe 3 nivele de inaltime. Cadrul căruciorului are o greutate de 8.5 kg – se adaugă greutatea landoului sau a căruciorului sport atunci când este folosit.

Căruciorul are și un coș spațios pentru cumpărături.

 

VEZI DETALII ȘI PREȚ

 

Carucior Sistem, Lorelli Premium

Un cărucior 2 în 1 compus din landou, parte sport, geanta accesorii carucior, set de adaptori pentru cosulet auto. Toate elementele componente, precum landou / partea sport sau cosuletul auto, pot fi montate sau demontate foarte rapid pe cadru, putand trece usor de la o configuratie la alta.

Are un cadru ușor, din aluminiu, și un mecanism de pliere facil, tip carte, cu o singura mana.

Dispune de amortizoare de soc pe rotile din spate; acestea sunt protejate de un plastic dur pentru rezistenta in timp și se manevrează fara efort, cu o singura mana, având 3 roti mari din cauciuc. Greutatea căruciorului în varianta cu landou este de 12 kg.

VEZI DETALII ȘI PREȚ

Alte caracteristici ale căruciorului perfect

Tot din cercetările mele, stabilitatea este și ea un criteriu important de luat în calcul. Cadrul trebuie să fie solid și confecționat dintr-un material rezistent (ex. aluminiu). Nu te aștepți să fie la fel de ușor ca un cadru din plastic, însă durabilitatea lui își va spune cuvântul. Soliditatea nu trebuie să elimine posibilitatea unei transportări și a unei manevrări ușoare. În plus, cadrul respectiv trebuie să se fixeze rapid și sigur în poziția în care a fost deschis. Așa, nu există nici un risc pentru micuț.

Nu mai încape discuție – cadrul nu trebuie să aibă părți laterale ascuțite, sau nituri, în care bebe sau surioara lui s-ar putea lovi, înțepa, ori răni.

Apoi, e important de verificat dacă acel cadru de cărucior este ușor de strâns. Nu ar fi comod să te chinuiești a-l închide ori de câte ori trebuie să urci în lift, sau să urci treaptă după treaptă până la etajul 8, sau să îl așezi în portbagaj.

O altă întrebare la care trebuie să răspundă un cărucior bun pentru copii se referă la confort: stă bine copilașul în acesta? Majoritatea cărucioarelor sunt proiectate pentru a fi extrem de comode, dar și asupra acestui aspect trebuie să fim atenți.

Ce mai urmărim atunci când alegem căruciorul lui bebe?

1. Spătarul

E bine să fie reglabil, în 3 trepte. Ceea ce permite așezarea copilașului fie în poziție culcat, (când este somnoros), fie ușor ridicat, fie ridicat (când este mai mult decât treaz și prezent în atmosfera de plimbare).

2. Mânerul/mânerele

Mai întâi, să fie cu un mâner sau cu două? Cel cu un singur mâner (de-a-ntregul) dă mult mai multă ușurință în manevrarea căruciorului.

Fiind vorba de o viitoare mămică de înălțime medie, nu dau cine știe ce importanță nivelului la care e montat mânerul. Ele sunt montate, clasic, la un nivel potrivit pentru persoane cu înălțime medie. Însă, în unele cazuri, e un aspect deloc de neglijat.

Demn de o atenție deosebită mi se pare mânerul reversibil. Dacă te întrebi ce presupune mânerul reversibil, e vorba de posibilitatea de a orienta căruciorul în sensul de mers sau invers față de sensul de mers. Cât copilașul este foarte mic, el are nevoie să-și vadă părinții și să îi recunoască în orice moment, cu fiecare secundă a plimbării.
De altfel, este mai mult decât recomandat să poți vedea și supraveghea copilașul, ca părinte, în timpul mersului. Fie că cel mic se sperie, fie că regurgitează sau plânge, ca să nu dau decât câteva exemple, e bine să fii cu ochii pe el. Însă, o dată ce depășește faza primelor luni, copilașul va dori să exploreze lumea, va fi curios și întrebător. Și atunci este bine ca respectivul cărucior să poată fi întors astfel încât micuțul să fie cu fața către lume și nou. Iată la ce servește funcționalitatea proprie mânerului reversibil.

3. Bara de protecție

Dacă sistemul de ham este prevăzut cu siguranță în patru sau cinci puncte, nu cred că prezența barei de protecție este indispensabilă. Însă este bine să existe, copilașul se poate sprijini de ea, sau îi poți etala câteva jucării pe care să le agăți de această bară. Când copilașul mai crește, bara de protecție se poate detașa, pentru a nu limita orizonturile pe care voinicul dorește să le exploreze.

4. Accesoriile cărucioului

Landou, husă de ploaie, plasă împotriva insectelor, parasolar, protecție împotriva vântului

Dacă te-ai hotărât pentru un cărucior cu landou, ai grijă la cât de multă protecție oferă și cum protejează partea de sus a acestuia – bebelușul. Căci împotriva soarelui este nevoie de ceva care să acopere cât mai bine ochii și fața micuțului, aidoma unei pălării de soare în cazul mămicii.

Se pot adăuga apoi diverse accesorii. Cum am anunțat deja, aici intră husa de ploaie, parasolarul și sistemul de protecție împotriva vântului, și plasa împotriva insectelor. Este bine ca acestea să fie detașabile, ca să fie într-adevăr accesorii utile. Atenție la preț, cărucioarele pentru bebeluși cu mai multe accesorii incluse vor fi și mai scumpe.

Personal, cred că mă voi orienta doar pentru o bună protecție împotriva luminii soarelui. De restul, sunt sigură că mămica viitorului bebeluș va avea grijă cum se cuvine.

5. Coș de cumpărături, suport pentru biberon…

Când pleci cu bebelușul la plimbare, bineînțeles că trebuie să iei cu tine o suită de lucruri. Biberonul cu lapte sau ceai este printre primele necesități.  Ar fi ideal să adaug și coș de cumpărături la căruciorul pentru bebeluș, pentru un spor de utilitate, dar acesta nu e deloc un criteriu de alegere al căruciorului ideal, ci mai degrabă un eventual plus. Am observat că toate cărucioarele au, într-o formă sau alta, un spațiu de depozitare.

Dacă ai trecut prin procesul de achiziție al unui cărucior, îmi poți spune care sunt caracteristicile de urmărit și ce ți s-a părut cel mai important la el? Apreciez orice informație, de la tipul de cărucior, la eventuale probleme apărute, lucruri pe care nu le-ai urmărit, dacă ai avut senzația că ai luat cel mai bun cărucior sau că te puteai orienta mai bine…