Atât de util este bicarbonatul de sodiu într-o casă, încât oricine cred că ar trebui să aibă un pliculeț cu acesta!

Eu am început să îl cumpăr în momentul în care am căutat soluții naturale și ieftine pentru a înlocui măcar parțial detergenții și alte substanțe folosite în casă, foarte puțin prietenoase cu pielea și organismul nostru în general.

utilizari-bicarbonat-sodiu

Bicarbonat de sodiu – utilizari

Bicarbonatul poate fi utilizat atât în bucătărie, cât și la curățenie, pentru igiena personală sau în grădină sau chiar ca remediu naturist în anumite situații (nici acum nu uit cum bunica îmi dădea o linguriță de bicarbonat dizolvată în apă și toate durerile de burtică dispăreau ca prin minune – evident, nu sunt medic și nu te sfătuiesc să faci acest lucru – problemele importante nu se vindecă în acest mod, dar o ușoară indispoziție stomacală ar putea).

Pentru că sunt atât de multe și nu vreau să mă încurc în ele, mă voi rezuma astăzi doar la utilizările bicarbonatului de sodiu în bucătărie.

Împrospătează bureții de vase

Înmoaie buretele de vase într-o soluție cu 3-4 lingurițe de bicarbonat (cam 200 ml de apă) și lasă așa pentru câteva minute. Poți apoi clăti și prelungești viața acestor bureți. Oțetul e de asemenea de ajutor în acest caz, și știu persoane care introduc acești bureței pentru câteva minute la microunde, dar nu am încercat.

Un scrub bun pentru chiuvetă și cadă

Testat de mine de mai multe ori, nu se comportă chiar ca produsele special create pentru acest lucru, dar rezultatele sunt apreciabile. Am găsit undeva sfatul de a face o pastă din săpun lichid, bicarbonat și sare, iar în final am fost și mai mulțumită.

E o soluție excelentă, mai ales dacă vrei să eviți produsele din comerț, destul de puternice/toxice și posibil cauzatoare de alergii.

Curăță cuptorul cu microunde

E bine să te ferești să folosești atunci când cureți cuptorul cu microunde produse tradiționale de curățenie, care pot ajunge ulterior în mâncarea pe care o încălzești/prepari aici.

Bicarbonatul de sodiu îți poate fi de ajutor: va curăța și dezinfecta eficient, în timp ce chimicalele vor rămâne la distanță.

Spală periile și pieptenii

Bicarbonatul de sodiu este minunat pentru acest lucru, pentru că va îndepărta grasimile care se adună pe obiectele cu care ne pieptănăm și le va curăța corespunzător. Ai nevoie de un recipient micuț în care ai pus apă și o lingură de bicarbonat, unde le vei înmuia pentru câteva minute. Clătești apoi și usuci, iar pieptănul și/sau peria ta de păr vor fi ca noi!

Curăță gresia și faianța

E o modalitate naturală și extrem de ieftină de a spăla gresia și faianța și se descurcă chiar și cu petele și depunerile de grăsime!

Eu adaug bicarbonat de sodiu în apă călduță (cam o jumătate de cană la o jumătate de găleată de apă + ceva oțet), spăl și apoi clătesc. Dacă descopăr o pată de grăsime, pun un pic de bicarbonat direct pe un burețel și reușesc să o îndepărtez destul de ușor.

Nu este la fel de eficientă ca soluțiile clasice de spălat podeaua, dar nici la fel de toxică și eu o prefer, iar dacă speli/cureți faianța suficient de des încât să nu se adune murdărie, nici nu ai nevoie de mai mult. Eu folosesc cam o dată pe lună o soluție clasică de spălat și în rest această variantă.

Curăță perdeaua de duș

Eu pun un pic de săpun lichid cu bicarbonat, las un pic și apoi clătesc. Folosesc și detergent obișnuit pentru această operațiune, dar îmi place mai mult prima variantă și mi se pare ceva mai blândă. Am citit că în perdeaua de duș se adună o mulțime de bacterii în timp, așa că e important să o curățăm (o dată pe lună fac eu această operațiune), chiar dacă în aparență nu este murdară.

La spălatul rufelor

În special atunci când folosești un detergent natural sau nuci de săpun, care știm deja că nu au puterea de curățare a detergentului convențional, ajută mult să adaugi o jumătate de ceașcă (cam 50 de grame) de bicarbonat de sodiu. Ca înălbitor cred că funcționează, iar eu am reușit cu ajutorul lui să termin nucile de săpun pe care le-am cumpărat la un moment dat, nefiind prea mulțumită de rezultatele pe care le aveam spălând cu ele.

Ca absorbant pentru mirosuri

Poți pune o ceșcuță cu bicarbonat în frigider și mirosurile nu se vor mai răspândi de la un recipient la altul (eu o folosesc mai ales când am în frigider ceva cu miros mai puternic, gen usturoi sau pește – acestea pătrund chiar și când le ții acoperite).

Am citit că e util de fapt pentru orice fel de mirosuri, poți presăra deasupra găleții de gunoi, de exemplu (eu prefer să o duc la ghenă) sau pe orice recipient care a prins miros, lași un pic și clătești apoi.

La curățirea fundului de tocat și a recipientelor din lemn

Cum spuneam mai sus, va îndepărta orice fel de miros (lemnul are proprietatea de a reține din mirosuri), dar va și curăța suprafețele respective. Eu nu mă rezum la bicarbonat de sodiu pentru a curăța aceste suprafețe, dar mi se pare foarte util pentru întreținere și ținere a mirosurilor la distanță.

Eliminarea petelor de pe covoare

Nu e din propria experiență și o să o încerc cu proxima ocazie = pată care va apărea pe covoarele mele.

La neutralizarea mirosurilor neplăcute care apar la chiuvetă

Se toarnă o jumătate de cană de bicarbonat în scurgere și apoi venim cu apă fierbinte peste. O idee este să reutilizăm în acest fel bicarbonatul ținut în prealabil în frigider, pentru neutralizarea mirosurilor de acolo.

Eliminarea mirosului covoarelor

Eu nu am observat să miroasă covoarele într-un anumit fel, dar o să încerc metoda pentru a le împrospăta: se presară un strat fin de bicarbonat, se lasă peste noapte și apoi se aspiră bine covorul. Atenție, că se va umple sacul aspiratorului.

Eliminarea mirosului de țigară

Presară un pic de bicarbonat de sodiu pe fundul scrumierei și mirosul neplăcut de țigară va fi mult mai puțin intens. E drept că nu va fi complet eliminat, dar și așa e foarte bine, nu?

Elimină mirosul mâinilor (de clor, de țigară, etc)

După ce folosim anumite substanțe sau alimente, mirosul acestora poate persista chiar și după ce te speli cu săpun. Clorul și usturoiul sunt cele care îmi vin în minte, și mai este și cel de țigară. Eu pun în palmă un pic de bicarbonat de sodiu, după care clătesc mâinile și lucrurile se îmbunătățesc semnificativ.

Curăță jucăriile copiilor

Înmoaie jucăriile care se pot spăla într-o soluție în care pui 1/4 ceașcă de bicarbonat la 1 litru de apă. Sau poți să le ștergi, pur și simplu, cu o cârpă înmuiată în această soluție. Simplu!

Curăță fructele și legumele

Eu am citit mai demult că e o modalitate de a îndepărta din pesticide, nu știu dacă e adevărat, dar țin fructele și legumele într-un castron cu apă în care am pus o linguriță de bicarbonat și ceva oțet. Le clătesc apoi și nu rămâne vreun gust aparte.

Pentru a scrie acest articol m-am ajutat de propria experiență, dar și de articolul de aici sau cel de aici. Bicarbonat de sodiu găsești în orice supermarket sau în magazinele naturiste fizice sau online.