Să luăm apartamentul prin agenție?
Este o întrebare pe care ne-am pus-o la modul cel mai serios acum 3 ani, de fapt 3 ani și jumătate, atunci când am început căutările serioase pentru apartamentul achizitionat în octombrie 2013.

După ce m-am uitat un pic la variante și am întrebat în stânga și în dreapta, concluzia noastră a fost că preferăm varianta directă, o agenție neputând să ne ajute prea mult. Anunțurile existau toate pe net, de sunat puteam suna și singură potențialii vânzători – prea bine nu înțelegeam rolul agenției.
Cele câteva contacte pe care le-am avut sporadic – atunci când era vorba despre un apartament ce se vindea prin agenție -, precum și discuțiile avute cu câțiva cunoscuți, mi-au confirmat faptul că nu ne doream în mod special să colaborăm cu o agenție.
Cu ce te poate ajuta agenția imobiliară?
Teoretic, aceasta te poate ajuta să găsești mai repede apartamentul, pentru că are o bază de date la dispoziție. Practic, baza de date există oarecum și în site-urile de anunțuri, respectivele apartamente fiind listate tot pe acest tip de site-uri.
Agenția imobiliară te poate ajuta, tot în teorie, să găsești un apartament cât mai aproape de dorințele tale. Din păcate, de fiecare dată când eram întrebați ce dorim de către angajatul unei agenții care răspundea la telefon când sunam pentru vreun apartament, nu reușea să ne recomande variante aproape de ceea ce ne doream, deși formulam destul de clar opțiunile.
Singurul criteriu care părea să îl intereseze era prețul, dacă îi spuneam că bugetul nostru e de 55.000 de euro (un exemplu), ne dădea exemple de apartamente în jurul acestei sume.
Noi, în schimb, eram destul de specifici atât cu zona, cât și cu unele dintre criterii, la care chiar țineam. Tot noi reușeam să identificăm cele mai potrivite variante pentru noi.
Tot agenția este cea care te ajută să aduni mai repede actele, are tot felul de contacte, știe exact de ce ai nevoie și te mobilizează pentru a obține mai repede fiecare document în parte.
Acesta poate fi un ajutor prețios dacă nu prea te descurci să îți găsești singur informația pe net, de exemplu. Sau cu ajutorul unui notar, căci și el îți va comunica actele de care ai nevoie.
Concluzia mea este că dacă te grăbești, cumperi un apartament pentru prima dată sau nu prea ai chef să-ți bați capul cu tot felul de chestii (unele, că pentru majoritatea tot tu vei alerga), agenția îți va fi de folos. Adică totul depinde de la persoană la persoană.
În realitate, majoritatea cumpărăm prin agenții imobiliare
O concluzie pe care am tras-o este că, indiferent dacă îți dorești sau nu să colaborezi cu o agenție imobiliară, în majoritatea cazurilor o vei face, pentru că în spatele a 90% dintre anunțuri (nu știu dacă și azi e cazul, dar când am luat noi apartamentul era) este o agenție. Aceasta va asista atât vânzătorul, cât și pe tine, ca și cumpărător, așa că nu prea ai ce face și vei trece prin ea, plătind, evident, și un comision. Pe care nu uita să îl negociezi :).
Noi am avut noroc, am găsit un anunț direct listat de proprietar – nu am scris articolul din această perspectivă, dar și aici discuția e asemănătoare, proprietarul apartamentului a făcut câteva poze foarte bune pe care le-a pus pe mai multe site-uri imobiliare și a gestionat, evident, toate telefoanele și întâlnirile – cam asta a fost munca lui.
Cam asta ar fi discuția cu sau fără agenție așa cum o văd eu, cu mențiunea că din punctul meu de vedere agențiile s-ar putea face mai utile și pregăti agenți imobiliari care să cunoască bine zonele, să ofere informații mai clare și să se plieze mai bine pe tiparul și ceea ce dorește clientul. Pentru că mereu vor fi oameni care să apeleze la ele pentru cumpărarea/vânzarea unui apartament.
Ca și vânzător al unui teren, cu mai mulți ani in urma, mi-a fost de folos agenția, s-a ocupat de tot și nu am avut bătăi de cap in condițiile in care îmi erau copiii mici și trecusem printr-o experiența urâta la cumpărarea lui direct de la proprietar…era intravilan, dar cu Interdicție de construcție, și am avut un șoc, in condițiile in care nu am fost informați și nici notarul nu a suflat o vorba(pe extras era trecut ceva dar in forma prescurtata și nu am înțeles și neștiind ca exista varianta de Interdicție nu am întrebat ce înseamnă). Cu toate acestea, Am reușit sa îl vindem, chiar dacă era cu interdicția, deoarece o persoana l-a dorit așa, interdicția s-ar fi ridicat in urma unui PUZ, așa ca ei nu se grăbeau sa construiască o casa, ca noi….
Da, cred ca la terenuri mai ales un agent imobiliar de incredere e mina de aur.