Cred că nu sunt singura căreia i s-a întâmplat să primească servicii de proastă calitate – indiferent de ce domeniu vorbim – și să audă o justificare de genul:

Sunt prost plătit/ă, de ce aș lucra mai mult sau mai bine?

Sau din partea oamenilor care primesc serviciile respective:

Săraca/săracul, după ce că este atât de prost plătit/ă, mai avem și pretenția să își facă treaba!

imi-fac-treaba

Sunt tare prost platita… desi muncesc 🙂

Da, eu am pretenția ca fiecare să își facă treaba, așa cum s-a angajat atunci când a semnat un contract de muncă. Persoana respectivă a știut, până la urmă, care este salariul pe care îl va primi, iar dacă acesta nu este suficient, poate să caute ceva mai bun.

Știu că sună dur toate acestea, dar poate că fiecare dintre noi dacă și-ar face treaba acolo unde este, am avea parte de societatea pe care ne-o dorim. Da, schimbarea cu fiecare în parte începe.

Pe de altă parte, parte din TREABA unui patron sau chiar a statului este să cunoască și valoarea fiecărui angajat în parte și să îi ofere o retribuție corespunzătoare.

Nu pentru a-și face treaba, ci pentru ca omul respectiv să se simtă respectat, util, să vină cu plăcere la muncă. Chiar și unul conștiincios pe care îl plătești prost ani de zile nu va avea un orizont și în timp se va blaza.

Și nu, nu e deloc OK să faci acest lucru.

Mi se pare trist că în societatea românească lucrurile stau atât de diferit. Dacă fiecare și-ar face treaba, indiferent că vorbim despre omul care muncește și care s-a angajat să realizeze ceva, sau de patronul a cărui treabă include plata corespunzătoare a omului respectiv, cred că societatea noastră ca întreg ar progresa mult.

Tu ce părere ai în legătură cu acest aspect?