Ieri am văzut un teanc de pliante de la un hypermarket în holul blocului unde locuiesc. Era un teanc sănătos, cred că mai bine de 100 de pliante așteptau, cuminți, să fie studiate de cetățeni dornici de cumpărături.
Plecam către piață când l-am văzut, nu am luat decât mere, așa că în maxim 20 de minute eram înapoi. Mi-am spus că iau și eu unul la întoarcere, erau de la un magazin care se deschide în scurt timp și doream să văd când și dacă vor avea vreo ofertă demnă de luat în considerare.
Când m-am întors, am constatat că nu mai era niciun pliant.
Mă așteptam să se împuțineze serios numărul lor, dar chiar să dispară?
Mi-am adus aminte de o întâmplare de demult, când încă mai exista ziarul Ring în formă tipărită – dacă ești din București știi că acesta se distribuia gratuit. Ei bine, aceștia lăsau câteva exemplare și la noi la bloc, iar de câte ori treceam și le vedeam, îmi luam și eu unul.
Lucrul acesta însă se întâmpla rar, pentru că nu prea găseam, deși de multe ori treceam chiar în preajma orei la care se distribuia.
Într-una din zilele norocoase am găsit un teanc de ziare și m-am servit cu un exemplar. M-am întâlnit de asemenea cu un vecin, care m-a văzut și m-a întrebat cu mirare:
Doar unul luați?
În secunda următoare a luat aproape toate celelalte exemplare. A lăsat unul sau două, nu știu dacă de ochii mei sau din pură generozitate.
La fel ca în cazul pliantelor, nu am putut să mă abțin de la întrebarea:
Ce poate un om să facă cu mai multe ziare?
E clar că nu are nevoie de mai multe pentru a citi. Poate împachetează ceva cu ele, sau poate le pune în dulap, pentru a nu se murdări mobila… Dar și așa nu cred că trebuie să iei de fiecare dată toate pliantele de jos.
Bunicul meu le folosea la tot felul de activități, țin minte că împacheta orice sau își nota tot felul de lucruri în spațiile libere… dar nu lua niciodată un teanc pentru acest lucru, îi ajungea câte unul în fiecare zi… iar primul lucru pe care îl făcea mereu era să îl citească cap-coadă.
Mă gândesc că sunt oameni care au nevoie la împachetat, să spunem, dar și în acest caz îți iei un teanc și ai timp de una sau mai multe luni. Dar la noi toate ziarele sau pliantele am observat că dispar în maxim o oră.
Tu ce crezi că poate să facă o persoană cu unul sau mai multe teancuri de pliante sau ziare identice?
(și nu întreb cu ironie sau superioritate, pur și simplu sunt curioasă)
Ligia
Am intalnit in autobuz o batrana care ducea o plasa mare de pliante la un centru de colectare, pentru cei cativa bani pe kilogram. Era una din putinele surse de venit, in afara de pensia infima pe care o primea de la stat.
Am inteles ca mai sunt persoane care folosesc pliantele in loc de aleze prentru animalele de companie.
Claudia
Ai sa razi poate… noi le folosim la aprins focul in soba :p
Acu sa nu crezi ca luam tot teancul de pliante din magazin :))))
Dar cele pe care le luam dupa ce le trece perioada nu le aruncam ci le refolosim in felul asta 😉
iulias
Nu, ca nu ma gandesc deloc sa rad… Cei care le iau chiar cred ca sunt amarati, mi-ar placea sa fiu o albina si sa vad ce fac oamenii cu ele.
Si eu folosesc la impachetat, dar pe cele care ne vin in posta si pastrez cateva cu acest scop.
Antonia
Si eu stiu doua persoane care le folosesc pentru aprins focul….dintre care una eu sunt(doar cele cu textura de ziar clasic) dar nu dau iama, numai daca se intampla sa am in casa, imi ajung cateva intr-o luna, deoarece in general folosesc altceva ptr aprins, mai rapid…. Cineva impacheteaza borcanele cu diverse, la transport…
iulias
Imi amintesc ca si mama imi impacheta cu grija in 2-3 pliante fiecare borcan pe care mi-l trimitea la Bucuresti, in facultate. Niciodata nu mi s-a spart ceva…