Ieri am văzut un teanc de pliante de la un hypermarket în holul blocului unde locuiesc. Era un teanc sănătos, cred că mai bine de 100 de pliante așteptau, cuminți, să fie studiate de cetățeni dornici de cumpărături.

Plecam către piață când l-am văzut, nu am luat decât mere, așa că în maxim 20 de minute eram înapoi. Mi-am spus că iau și eu unul la întoarcere, erau de la un magazin care se deschide în scurt timp și doream să văd când și dacă vor avea vreo ofertă demnă de luat în considerare.

pliant-magazin

Când m-am întors, am constatat că nu mai era niciun pliant.

Mă așteptam să se împuțineze serios numărul lor, dar chiar să dispară?

Mi-am adus aminte de o întâmplare de demult, când încă mai exista ziarul Ring în formă tipărită – dacă ești din București știi că acesta se distribuia gratuit. Ei bine, aceștia lăsau câteva exemplare și la noi la bloc, iar de câte ori treceam și le vedeam, îmi luam și eu unul.

Lucrul acesta însă se întâmpla rar, pentru că nu prea găseam, deși de multe ori treceam chiar în preajma orei la care se distribuia.

Într-una din zilele norocoase am găsit un teanc de ziare și m-am servit cu un exemplar. M-am întâlnit de asemenea cu un vecin, care m-a văzut și m-a întrebat cu mirare:

Doar unul luați?

În secunda următoare a luat aproape toate celelalte exemplare. A lăsat unul sau două, nu știu dacă de ochii mei sau din pură generozitate.

La fel ca în cazul pliantelor, nu am putut să mă abțin de la întrebarea:

Ce poate un om să facă cu mai multe ziare?

E clar că nu are nevoie de mai multe pentru a citi. Poate împachetează ceva cu ele, sau poate le pune în dulap, pentru a nu se murdări mobila… Dar și așa nu cred că trebuie să iei de fiecare dată toate pliantele de jos.

Bunicul meu le folosea la tot felul de activități, țin minte că împacheta orice sau își nota tot felul de lucruri în spațiile libere… dar nu lua niciodată un teanc pentru acest lucru, îi ajungea câte unul în fiecare zi… iar primul lucru pe care îl făcea mereu era să îl citească cap-coadă.

Mă gândesc că sunt oameni care au nevoie la împachetat, să spunem, dar și în acest caz îți iei un teanc și ai timp de una sau mai multe luni. Dar la noi toate ziarele sau pliantele am observat că dispar în maxim o oră.

Tu ce crezi că poate să facă o persoană cu unul sau mai multe teancuri de pliante sau ziare identice?

(și nu întreb cu ironie sau superioritate, pur și simplu sunt curioasă)